arrow_01

MusicaJuridica.com

private legal practice | experts in music legal advice | music contracts | music copyrights

music legal advice  Site Search

 

Music Arranging Your Music On iTunes

By mr. Mauritz Kop

Tunecore is de grootste digital distributor, daarna komen CD Baby, Nimbit, BFM, IODA en The Orchard. Omdat je je muziek niet rechtstreeks naar iTunes kunt uploaden, bestaan er bedrijven die de functie als middleman op zich nemen: aggregators of digital distributors. CD Baby kent een eenmalige fee in combinatie met een percentage van je sales, Tunecore een distributie fee met een jaarlijks terugkerende maintenance fee van $10 (singles) of $50 (albums). Tunecore houdt derhalve niets in van je verkopen, CD baby 10%. Bij Tunecore is de upc gratis, bij CD Baby betaal je een fee. Beide kunnen isrc codes voor je genereren maar het is natuurlijk beter om ze zelf aan te leveren.

Als je veel verwacht te verkopen is Tunecore dus voordeliger. Als je weinig verwacht te verkopen is CD Baby of Nimbit aan te raden. Ook als je snelheid wilt (binnen 48 uur op iTunes wereldwijd) zou ik voor Tunecore gaan. Tunecore en CD Baby keren beide minimaal maandelijks uit. Lees van te voren wel goed de voorwaarden en de FAQ door. Distributie is in ieder geval non-exclusief en opzegbaar, dus je bent niet aan 1 aggregator gebonden voor de rest van je leven. Daarnaast behoud je alsvanzelfsprekend je copyrights, al is het aan te raden deze van te voren vast te leggen.

Bij zowel Tunecore als CD Baby kun je ook echte cd's verkopen, via Amazon on Demand/ Createspace of bijvoorbeeld Kunaki kun je ze zelf laten maken. Mogelijkheden te over. Verkopen kan bijvoorbeeld ook bij Discogs, of op al deze platforms tegelijk - distributie is immers non-exclusief.

Zelf kun je je muziek verder nog promoten op sites als SoundCloud, ReverbNation, Bandcamp, R&R, Youtube, Virb en TheSixyOne. Met name widgets werken erg goed. Daarmee kun je traffic naar iTunes en natuurlijk je eigen site genereren. In iTunes zelf kun je met PING aan de gang, een soort in house Myspace of Facebook is dat.

Laat, voordat je je muziek lanceert, je tracks professioneel masteren zodat het optimaal uit de boxen komt.